Vlak na kerst stond een mooi artikeltje van de hand van Ton Reijnaers over Marloes Brummelman in dagblad de Limburger.

Marloes Brummelman (20) is door de Nederlandse rugbybond gepromoveerd tot regionaal en landelijk inzetbare scheidsrechter. Daarmee heeft de Maastrichtse de primeur in Limburg.

Het vormt de rode draad in de bliksemcarrière van rugbyscheidsrechter Marloes Brummelman.

Sinds september fluit ze als clubscheidsrechter thuiswedstrijden van Maastricht Maraboes Rugby Club.

Van jeugdwedstrijden tot de mannenhoofdmacht, die in de derde klasse speelt. Vanaf januari mag ze als regionaal scheidsrechter nu ook wedstrijden op hoger niveau van andere rugbyclubs fluiten.

„Regionaal betekent in ieder geval wedstrijden in Brabant”, duidt ze. „Maar het kan ook Gelderland of Utrecht zijn. Voor mij is het criterium dat ik de locatie binnen twee uur op de motor – of bij slecht weer per openbaar vervoer – kan bereiken. En de wedstrijden moeten passen in het schema van mijn eigen wedstrijden als speelster”, zegt Brummelman, die sinds dit seizoen ook kartrekster is van de Maastricht Rugby Grieten, die in een nieuwe recreatieve klasse spelen.

Marloes’ liefde voor rugby ontvlamde in 2015 tijdens een weekendje Londen met haar vader. „Op de eerste avond deden we nog een drankje in de pub. Die bleek gevuld met rugbyfans. Engeland was toen de host van de Rugby World Cup. Alle wedstrijden werden live op tv uitgezonden. Ook wij werden gegrepen door het spel en de unieke sfeer van rugby.” Na thuiskomst meldde ze zich aan bij MMRC. „Ik had mijn nieuwe sport gevonden.”

Marloes leerde de technieken en tactieken van rugby. Ook begon ze zich steeds meer te interesseren voor de regels van het spel. „Ook in rugby is een gebrek aan scheidsrechters.” Afgelopen zomer volgde ze met goed gevolg een cursus incluis een praktijkstage bij een ervaren rugbyscheidsrechter.

Marloes was al na haar eerste fluitsignalen verliefd op het vak.

Een moeilijke hobby, want je moet met veel dingen rekening houden. Zo heb je de snelheid van het spel, de onoverzichtelijke situaties, de emoties op het veld en langs de kant. Al heeft een rugbyscheidsrechter één groot voordeel: spelers zeuren en zaniken niet tegen de arbiter. Respect wordt groot geschreven.

Respect dwingt ook Marloes Brummelman af. De sociale Maastrichtse belichaamt quasi het credo dat rugby karakter en doorzettingsvermogen bevordert. Zo combineert ze haar tijdsintensieve rugbyactiviteiten met een studie fiscale economie aan de UM. En werkt daarnaast ook nog in de horeca. Recent toonde Marloes aan waarom ze promotie heeft gemaakt. Ook met een voorafgaande wedstrijd als speelster in de benen zat de arbiter constant dicht op de actie. Indrukwekkend was ook haar alertheid. Toen een MMRC- speler na een botsing bewusteloos raakte, verordende ze op gedecideerde toon een ‘head injury test’.

Verklarend: „Hij was te lang buiten westen. En daarna stond hij op zijn benen te tollen. Mijn tweede controlevraag kon hij niet beantwoorden. Dan kun je dus geen enkel risico lopen.” De jeugdige scheids had het goed gezien. In ziekenhuis werd een hersenschudding vastgesteld.

Bron: de Limburger (VIA), 28-12-2023, door Ton Reijnaerts