Artikel uit dagblad de Limburger van maandag 25-4

Door Ton Reijnaerts
Maastricht Mareboes Rugby Club (MMRC) zag gisteren in een spannende en bij vlagen keiharde topper tegen RC Oisterwijk Oysters 2 de winst in de
slotfase door de vingers glippen: 33-40

Studentenrugbyclubs in Nederland hebben naast hun internationale karakter nog een gemeenschappelijke deler. Een dier, corresponderend met de beginletter van hun stad, maakt steevast onderdeel uit van de naam. In Maastricht is dat een ‘Mareboe’. Een lelijke roofvogel uit Afrika. Een opgezet exemplaar staat in het MMRC-clubhuis. Aäron Hoeksema, oud-aanvoerder van MMRC én ex-voorzitter van het Maastrichtse Studenten Rugby Genootschap de Maraboes vertelde ooit hoe leden in een Berlijnse dierentuin over het hek voor een foto klommen. Maar dat ze al héél snel weer terug over het hek klommen, toen zo’n eng beest met een spanwijdte van 2 meter 50 met de snavel open op hen afkwam. 

Een soortgelijk gevoel hadden de Brabantse rugbyers met de naam Oisters aanvankelijk in Maastricht. De Mareboes leken de Oisters (oesters) op te peuzelen. 19-7 met rust.
Nieuwe rol
Mede dankzij twee try’s in de openingsfase van Nelson van Rosmalen. De oudspeler van Jong Oranje is sinds een maand weer terug bij MMRC. In een nieuwe rol als eerste center groeide turbo Van Rosmalen uit tot man van de wedstrijd. Gijs Weekers, die na het vertrek van Hoeksema is uitgegroeid tot de nieuwe teamleider en ook het Maraboes Genootschap nieuw leven heeft ingeblazen, zag het glimlachend aan. ,,Nelson is van ereklasse-niveau. Maar als hij zich ergens niet thuis voelt, is hij gezien. Daarom rugbyt hij nu weer hier met zijn vrienden.” Tot die vrienden behoren ook Pie Meuwissen (“het brein van het team”) en clubtopscoorder Roy Schweizer. Die laatste maakte bij RC De Bokkenrijders er met Van Rosmalen vaak een onderlinge wedstrijd van, wie de meeste punten in een wedstrijd kon scoren. Bij de Mareboes vond hij een nieuwe uitdaging. In de topper werd hij verrassend pas in de tweede helft binnen de lijnen gebracht. Als pinchhitter leek Schweizer met een try meteen beslissend. Temeer omdat Meuwissen de conversietrap benutte: 26-7.
Vlam in de pan
Daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Aansluitend sloeg de vlam in de pan, na de zoveelste Brabantse overtreding. Weekers, de boomlange bioloog, die vanwege een schouderblessure niet kon spelen, stortte zich in het handgemeen. De Oysters vonden het ontoelaatbaar dat publiek op het veld met spelers lag te worstelen en dreigden van het veld te stappen. Uiteindelijk werd de enerverende show echter gewoon vervolgd. Voor Mareboes werd het geen happy end. Gaandeweg kwam het jeugdige team kilo’s en kracht tekort. De promotiedroom lijkt even verstomd.