Gedragsregels

Kernwaarden 

De kernwaarden van Maastricht Rugby  en van Rugby Nederland zijn:

 • Respect
 • Discipline
 • Sportiviteit
 • Teamgeest
 • Spelvreugde

We houden ons allemaal aan deze kernwaarden, jij als speler, je team, je club, je team, je trainer en je ouders. We dragen onze kernwaarden uit naar onze tegenstander, de scheids, elkaar. Binnen het veld en erbuiten. Op die manier halen we allemaal het beste in elkaar naar boven.

Normen en waarden bij de beoefening van het rugby zijn heel belangrijk. Rugby Nederland wil actief werken aan de bewustwording bij spelers, begeleiders, trainers, supporters en ouders/verzorgers op dit vlak. Rugby moet een ontmoetingsplaats zijn en blijven waar sporters gezamenlijk met plezier en voldoening kunnen spelen.

 

 

Aanvullende info Jeugd

Motto

Ons motto op trainingen en bij wedstrijden is Plezier en Progressie. Door ons steeds te richten op onze “twee P’s” gaan we op alle fronten vooruit.

Teamsport Rugby

We spelen rugby in een team! Voor de groepen met spelers tot 12 jaar (de U8, U10 en U12) betekent spelen deelname aan regionale “Districtsdagen”, “Bondsdagen” en losse toernooien. Dit houdt in dat er ongeveer één keer per vier weken in toernooivorm wedstrijden zullen worden gespeeld. Voor de groepen spelers tot 18 jaar (U14, U16, U18) betekent spelen competitiedeelname. We nemen deel aan de regionale competitie die bestaat uit twee competitiehelften met ongeveer 8 wedstrijden per competitiehelft. Deze wedstrijden vinden plaats op zaterdag. En dat doen we dus als team.

Dat houdt in dat we ook trainen als team. We kunnen ons samenspel, onze verdediging, onze aanvallende acties en vaste spelsituaties zoals een scrum niet oefenen als we maar met een half team op het trainingsveld staan. Kortom, zoals al eerder gezegd: kiezen voor rugby houdt in dat je vastlegt op trainen (donderdagavond) en wedstrijden (zaterdag). We verwachten van onze spelers dat ze iedere training en iedere wedstrijd aanwezig zijn en meedoen (tenzij tijdig afgemeld met een goede reden).

Discipline en respect betekenen ook op tijd aanwezig zijn!

Afmelden

Afmelden geschiedt via een vaste procedure:

 •  voor een training meld je je direct af bij de trainer (dus niet via een WhatsApp-groep)
 • voor een wedstrijd meld je je direct bij de teammanager (dus evenmin via een WhatsApp-groep)
 • afmeldingen komen op tijd binnen en met vermelding van de reden. Hierbij houden we minimaal 24 uur vóór een training en minimaal 2 weken vóór een wedstrijd aan als geldende afmeldtermijnen. Afmelden kan alleen in bijzondere omstandigheden, niet als je eens geen zin hebt of het zo lekker is om nog even te gamen in je pyjama op zaterdagochtend (je weet wel: teamgeest, discipline, respect, …)

We rekenen allemaal op elkaar, voor je teamgenoten en je trainer/coach is het niet okay als je hen in de steek laat.(Er is namelijk een team dat op je vertrouwt en leunt, dus maak je huiswerk op tijd, voer je konijn op vrijdag, plan het bezoek aan de familie op zaterdagmiddag of zondag en ben op tijd op de verzamelplek).

Boetes

In het verlengde daarvan: als we met te weinig mensen op komen dagen bij een wedstrijd of we moeten een wedstrijd afzeggen vanwege te weinig spelers, kost het onze club veel geld. De boetes van Rugby Nederland (de nationale rugbybond) is 250 euro per wedstrijd. We hebben geen andere keus dan die te verhalen op degenen die niet komen opdagen, hoe hard en vervelend dat ook klinkt.

Teammanagers

De teammanager is verantwoordelijk voor de coördinatie en communicatie rondom wedstrijden, toernooien etc. Hij/zij is het hoofd van de WhatsApp-groep per team en maakt een carpoolschema voor vervoer naar uitwedstrijden. Ook voor vragen betreffende zaken die niet rugby-inhoudelijk zijn is de teammanager het 1e aanspreekpunt voor (nieuwe) ouders.

Vervoer

Rugby is in Nederland geen grote sport. Dit betekent dat het naar uitwedstrijden geregeld een aardig stukje rijden is. We verwachten dat jullie allemaal daarin meedoen en je beurt pakken. De teammanagers coördineren één en ander en sturen tijdig een carpoolschema uit.

Als je op een toegewezen dag zelf niet kunt rijden, is het de bedoeling dat je zelf onderling ruilt met een andere ouder. De gevonden oplossing geef je dan door aan de teammanager.

Ouders langs de lijn

Als trainers en begeleiders zorgen we voor spelers die voorbereid en getraind zijn, regelen we wedstrijden en toernooitjes en nog van alles. Aan ouders vragen we eigenlijk alleen om hun kind positief te stimuleren en op tijd op de goede plek aanwezig te laten zijn. We vinden het super als je betrokken bent, als je meekomt en supportert. Heel graag. We vragen je wel om dit steeds positief te doen. Onze kernwaarden gelden net zo zeer voor de supporters als voor de spelers! Rugby leer je niet in een dag en er gaat nog zat verkeerd in een wedstrijd. Maar er gebeurt nog veel meer goeds, en daar leggen we graag de nadruk op.

Tenue


Vanuit de club stellen we voor iedere wedstrijd Mamba-teamshirts ter beschikking. Dat shirt leveren de spelers na elke wedstrijd weer in. We vragen de ouders om bij toerbeurt alle shirts een keer thuis in de wasmachine te gooien. Het zijn shirts die droog uit de centrifuge komen (echt waar) dus dat valt mee qua werk.

Het tenue ziet er als volgt uit:

 • Maastricht Maraboe Rugby Combinatie-shirt (zie hierboven)
 • Zwart RUGBY-broekje Zonder het goede broekje kan de scheidsrechter je van het veld halen en mag je niet spelen. Ook voor de veiligheid vragen we jullie dit snel te regelen als je dit nog niet gedaan hebt.
 • Maastricht Maraboe Rugby Combinatie-sokken (te koop aan de bar voor slechts 10 euro).
 • Gebitsbeschermer (ook verplicht tijdens trainingen). Bitjes zijn te koop aan de bar, online of los bij bijvoorbeeld Decathlon Kerkrade.

Optioneel maar zeer wenselijk: Maastricht Maraboe Rugby Combinatie-sporttas. Deze is voor 20 euro te koop aan de bar. Hiernaast zijn voor trainingen en wedstrijden voetbal- of rugbyschoenen noodzakelijk.

Eigen Maastricht Maraboe Rugby Combinatie-wedstrijdshirt

Het is mogelijk een eigen Maastricht Maraboe Rugby Combinatie-shirt te bestellen. Dit is dan niet om wedstrijden in te spelen, maar om bijvoorbeeld in te trainen of te dragen naar school. Bij interesse geef je per e-mail  (jeugd@maastrichtrugby.nl) de kledingmaat, het gewenste rugnummer en de gewenste tekst op de rug door, waarna we het shirt zullen bestellen. De shirts kosten 30 euro per stuk en zijn exclusief verkrijgbaar voor jeugdspelers.

De shirts worden in batch besteld in Engeland, dus het kan even duren voordat er voldoende bestellingen verzameld zijn om daadwerkelijk een order te plaatsen.

 

Wedstrijdkalender

De volledige activiteitenkalender van de club vind je hier: OVERZICHT .Het handigst is om gewoon elke zaterdag (los van schoolvakanties) in te plannen als rugbydag.

Douchen

Uiteraard is er bij thuis- en uitwedstrijden gelegenheid tot douchen en kun je hier óók na de trainingen gewoon gebruik vanmaken. De kleedkamers zijn ervoor!