Beginnen met rugby

Jeugdrugby

Rugby is een echte sport voor (jonge) kinderen. Zowel voor jongens als voor meisjes. Jonge kinderen willen graag stoeien en daar is in het rugby meer dan voldoende ruimte voor. Naarmate de kinderen iets ouder worden gaan discipline, teamgeest, strategie en kracht een grotere rol spelen, hetgeen exact aansluit op de ontwikkeling van de spelers.
Rugby is niet voor niets de snelst groeiende sport in Nederland.

Wanneer kan een kind beginnen met rugby?
Bij ons zijn de jongste kinderen 6 jaar wanneer ze met rugby beginnen. Wedstrijden vinden op die leeftijd nog plaats zonder tackles (“tik-rugby”). Spel en plezier zijn de belangrijkste aspecten bij jonge kinderen. Kinderen trainen en spelen in verschillende leeftijdscategorieën:
U8 (Turven)          6 en 7-jarigen
U10 (Benjamins)   8 en 9-jarigen
U12 (Mini’s)          10 en 11-jarigen

Wanneer de kinderen wat ouder worden, gaan ze steeds meer het echte rugbyspel spelen. Veiligheid staat dan voorop! Kinderen moeten vooral plezier in het spel beleven en niet het gevoel hebben wekelijks te moeten presteren in een competitie. Voor deze leeftijden worden periodiek (ongeveer eens per 4 weken) toernooiochtenden georganiseerd.

Jeugdcompetitie

De oudere jeugd (vanaf 12 jaar) gaat competitie spelen. De trainingen zijn meer en meer gericht op de wedstrijden en het gaat er soms stevig aan toe.
Ook de oudere jeugd is ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën;
U14 (Cubs)         12 en 13-jarigen
U16 (Junioren)    14 en 15-jarigen
U18 (Colts)          16 en 17-jarigen

Hoe ouder de spelers, hoe meer rugbyregels uit het volwassen rugby gaan gelden.

Senioren (volwassenen)

Al volwassen en nog nooit gerugbyd? Geen probleem. Ook voor beginnende dames en heren is er plek binnen onze vereniging. We zorgen dat je op een veilige en leuke manier snel de basis van de sport onder de knie krijgt. En ben je er aan toe… dan kun je zomaar je eerste rugbywedstrijd gaan spelen.

Rugby is voor iedereen!

Rugby kan door iedereen gespeeld worden. Ben je snel en beweeglijk dan is een plek aan de zijkanten van het veld (de wing) een goede plek om te spelen. Ben je klein maar behendig dan is het spelverdeler (de scrum half) misschien jouw plek. Ben je sterk en zwaar dan is een plek in de scrum jouw plek. Rugby is een echte teamsport. Je speelt met elkaar en kunt niet zonder elkaar. Niet in het veld maar ook niet daarbuiten. Vele rugbyspelers hebben hechte vriendschappen voor het leven met hun teamgenoten.

Rugby speel je samen. Je kunt niet zonder elkaar.

BEN JIJ GEÏNTERESSEERD IN HET RUGBYSPEL?
Kom eens langs bij Maastricht Rugby. Je mag altijd een paar keer meetrainen om een idee te krijgen of je rugby leuk vindt. Neem snel via hier contact met ons op!